Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Estetik Ve Diyet (https://seversintabi.com/estetik-ve-diyet/)
-   -   Besin Piramidi (https://seversintabi.com/estetik-ve-diyet/12670-besin-piramidi.html)

ceyLin 2 December 2008 17:06

Besin Piramidi
 
Besin Piramidi


Besin piramidi [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]sa lıklı ve yeterli beslenme diyetinin yapı taşlarını içerir.
Her besin grubu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] besin ö elerinin bir kısmını karşılamaktadır.Besin ö esi içerikleri de işti i için bir besin grubunda yer alan besin di er grubtaki besinin yerine geçmez.
Sonuçta hiçbir besin grubu birbirinin yerine geçmez. Ancak ayrı besin grubundaki yiyeceklerden farklı miktarlar birbirinin yerine geçebilir veya yer de iştirebilir.

Besin Piramidinin verdi i mesajlar:
1 - Çeşitlilik
2 - Denge
3 - Aşırı gıda veya besin tüketiminden kaçınma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Mesajları ile bireylerin yeterli ve dengeli beslenmesine [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]yardımcı olmakta ve yaşam kalitesini arttırmaktadır.
Dengeli ve yeterli beslenmede her zaman hedef çeşitli gıdalarla beslenmektir.

BESLENME PİRAMİDİ VE İÇERİKLERİ:

Beslenme piramidi neleri içerir?
Her ülkenin kendine ait bir besin tüketim piramidi vardır.Her topluluk veya ülke yöresel besinler vb nedenlerle çeşitli farklılıklar içerir ve bu farklılıklar hepsi piramidin içinde alternatifleri ile yer almaktadır.

1 - Ekmektahıl pirinç ve makarna grubu:
Piramidin tabanı ekmek tahıl ürünleri pirinç ve makarna gibi tahıllardan yapılmış besinleri içerir .Ekmek grubun’da yer alan besinler belki de kompleks karbonhidrat içerikleri ve çok iyi enerji kayna ı olmalarından dolayı diyetin temeli olarak tanımlanmıştır.
Bir çok tahıl ürünü [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]özellikle zenginleştirilmiş veya tam tahıl ürünü olanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]B vitaminlerini ve demiri de sa layabilirler.Zenginleştirilmiş tarımı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]işleme aşamalarında kayba u rayan besin ö elerini tekrar ürüne eklemek anlamındadır.
Tahıl ürünleri genelde Bvitaminleri( tiamin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]riboflavin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]niasin ) ve demirle zenginleştilirken folik asitle katkılandırılır.
Günlük tahıl ürünü oldukça tüketiminizin yarısını veya en az üç porsiyonunu [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]tam tahıl ürünü şeklinde tüketmeye çalışmak sa lı ı korumak adına önemlidir.
Ekmek grubundaki porsiyon miktarlar yetişkin ve sa lıklı orta aktivitedeki bireyler için 6-11 porsiyon[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]olarak önerilmektedir.
Toplumların tüketim alışkanlıklarına göre de işim gösterebilmektedir.Türk toplumu için ekmek tam tahıl ekme i tahıl çorbaları vb tahıl grubu besinler bu grubun en iyi kaynaklarıdır.
Önerilen sa lıklı miktarda tüketildi inde halk arasındaki yanlış inanışa göre ŞİŞMANLATMA özelli i taşımazlar
.Ancak tahıl grubu gıdalar bol ya ve sos vb[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yo un enerji içeren bir lezzet verici gıda ile hazırlanırsa enerji miktarı artar.

2-Sebze grubu:
Çeşitli vitamin ve minerallerin ayrıca posanın en iyi kaynaklarıdır.
Bu aktif kaynaklardan etkin biçimde yararlanmak için.
. Çeşitli sebzeleri mevsimine göre tüketin
. Koyu yeşil ve sarı kırmızı turuncu sebzelerden mevsimine göre bol miktarda pişirme ve saklama kurallarına dikkat ederek tüketin
. Günlük tüketti iniz besinlerin arasına daha fazla sebze ekleme yollarını düşünün.
. Mevsim koşulları dikkate alınarak sıklıkla tüketti iniz sebzelerden keyif alarak tüketmeye çalışın.
Ayrıca bu sebzeleri iyi yıkayarak tarımsal atıklardan uzaklaştırmayısısısa çalışın.
. Kabukları ile tüketilen sebzeleri kabukları ile iyice yıkayarak tüketin.Günlük posa ihtiyacınızı sa lamak için ideal çözüm kayna ıdır.Bu tüketim şekli kabızlık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]şeker hastalı ı vb. hastalıkların tedavisine yardımcı olacaktır.

3-Meyve grubu:
Meyveler sebzelerde oldu u gibi de işen oranlarda A ve C vitamini çeşitli mineraller ve posa kayna ıdırlar.Turunçgilller[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] karpuz –kavun A vitamini ve C vitamini çilek –bögürtlen gibi meyveler C vitaminin çok iyi kayna ıdırlar.
Koyu sarı meyvelerin ço u[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kavun[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]kayısı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]mango ise A vitamininin çok iyi kayna ıdırlar.Özellikle kabuklu olarak yenebilen elma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]armut erik gibi meyvelerle kuru meyveler iyi birer posa kayna ıdır.
Günlük 3-5 porsiyon meyve ve sebze tüketimi günlük vitamin [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mineral v posa ihtiyacınızın büyük bir ço unlu unu karşılamanıza yardımcı olacaktır.

Günlük meyve tüketiminizi arttırmak için:
- Mevsimine uygun meyveleri mutlaka ara ö ün veya ana ö ünlerde tüketin.
- Çeşitli meyveleri ö ünlerde bulundurmayısısısa çalışın.
- Sa lıklı olması yönünden atıştırma olarak kuru meyveleri yanınızda bulundurun
- Herhangi bir davet veya toplantıda özellikle kilo problemi olan bireyler de a ır şerbetli tatlılar yerine meyve tabaklarını tercih edin.
- İçecek olarak do al meyve sularını tercih edin
- Her türlü yeme inize meyveleri ekleyin

4-Süt[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]yo urt ve peynir grubu:
Bu grubun içinde sütün dışında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sütten elde edilen yo urt [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]peynir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] süzme peynir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]yayık ayranı dondurulmuş yo urt [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]dondurma [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]puding ve milk shake gibi besinler de yer almaktadır.
Süt [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]yo urt ve peynir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]vücudumuz için gerekli kalsiyum ve riboflavininin en iyi kayna ıdırlar.Kemik sa lı ı için gerekli olan kalsiyum [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]süt grubu besinler tüketilmeden sa lanamaz. Bu grubta ki besinler aynı zamanda protein[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]fosfor[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]potasyum [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Ave D vitamininin iyi kayna ıdırlar.


Günlük süt tüketiminizi arttırmak için Öneriler:
- Günlük ihtiyaçlar göz önüne alındı ında ve özellikle bebekler [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]büyüme ça ındaki çocuklar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] menapoz dönemindeki kadınlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]yaşlılar için kalsiyum ihtiyacı dikkate alınarak [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]yemeklerinizde süt grubunda yer alan besinleri bulundurmayısısısa dikkat edin .
- Atıştırma yaptı ınızda kolesterol[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]böbrek taşları vb sa lık sorunlarınızı da dikkate alarak kalsiyumdan zengin süt ürünlerini tercih ediniz (Süt[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yo urt[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ayran[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]peynir)
- İçeceklerinizde ya dan zengin krema yerine süt kullanın
- İçecek olarak ayranı tercih ediniz
- Çocuklarınızı bebeklik ça ından itibaren peynir ve süt tüketimine alıştırın.
- Yemeklerin yanında yo urt veya ayran veya cacık tüketerek ihtiyaçalarınızı karşılayabilirsiniz

5-Et[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]kümes hayvanları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]balık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]kuru baklagiller[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]yumurta ve ya lı tohumlar grubu:
Bu grubtaki tüm besinler çeşitli oranlarda çok iyi birer protein kayna ıdırları ır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]tavuk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]hindi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]balık eti[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]kabuklu deniz ürünleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]av hayvanları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]yumurta [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]kurubaklagiller[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]ya lı tohumlar .
Et grubu besinlerin diyet ya ı açısındanda bir kaynak oldu u görülebilir.Bu grupta [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]ya sız et ve derisiz tavuk eti(kızartılmamış) düşük ya lı besinler arasında yer almaktadır. Bunun yanında [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]her ikiside hayvansal kaynaklı oldu undan [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]de işen oranlarda kolesterol içerdikleri unutulmamalıdır.
Bitkisel kaynaklı olmalarına ra men kuru baklagiller [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]çok iyi birer protein kayna ıdırlar ve bu nedenle et grubu içinde yer alırlar .Kuru baklagiller tahıllarla birlikte diyette yer aldıkları durumlarda et[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]tavuk veya balı ın yerine çok rahatlıkla tam bir protein kayna ı olarak kullanabilirler.
Kuru baklagiller [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]kompleks karbonhidratlar ve posa yönündende çok iyi kaynaktırlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ve do al olarak hem kolesterol hemde ya içermezler !
Ya lı tohumlar ve bunların ya ları [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]protein ve bazı vitaminlerin kayna ı olmalarına karşın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]ya (ço unlukla doymamış) ve enerji içerikleri yüksektir.
Kurubaklagillerin yarım kupası bir porsiyon sebze veya et grubu besine eş de erdedir


Öneriler:
. Yemek taba ınızın dörtte birli kısmında et grubu besinleri –ya sız et [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]derisiz tavuk eti [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]balık ve kuru baklagilleri bulundurunuz
. Her zaman kırmızı et ve tavuk etinin porsiyon miktarlarına dikkat edin
. Ço unlukla kurubaklagilleri veya tofu’yu tercih edin
. Ete alternatif olarak yumurtayı tercih edin


6- Katı ve sıvı ya lar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]tatlılar:
Piramidin en üstünde hangi besinler yer alıyor?
Salta sosları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]sıvı ya lar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]krema katı ya lar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]krem peynir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]şekerler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]hafif içecekler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]meyve suları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]reçeller[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şekerlemeler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]tatlılar.
Çok küçük miktarlarda [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]tüm bu besinler yemeklere lezzet katarlar .Bu grubtaki besinler çok fazla enerji ve çok az besin ö esi sa ladıkları için az tercih edilmelidirler.Katı ve sıvı ya lar ile tatlılar aslında bir besin grubu olarak tanımlanmazlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]çünkü bu besinler için ihtiyaç duyulan miktarlar belirlenmiştir.Bu nedenle herhangi bir porsiyon ölçüsüde verilmemektedir.

Öneriler:
.Salata soslarını sınırlayın.
.Hafif içeçekleri ve şekerlemeleri az tüketin.
window.google_render_ad();


Saat: 09:08

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2