Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Felsefe - Psikoloji (https://seversintabi.com/felsefe-psikoloji/)
-   -   Kabus Görmenin Nedenleri (https://seversintabi.com/felsefe-psikoloji/21969-kabus-gormenin-nedenleri.html)

eLanuR 26 December 2008 17:16

Kabus Görmenin Nedenleri
 
Kabus Görmenin Nedenleri

Kabus görmenin altı nedeni olduğunu biliyor muydunuz?

Kimse derin bir uykudan yatağında bir yılan ya da alevler içinde kaldığını görerek uyanmak istemez. Kötü rüyalar –hatta daha kötüsü kabuslar- sinir bozucu olmakla kalmayıp bütün bir uykuyu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hatta bazen hayatınızı etkisi altına alabilir.

Genelde çocuklarda daha yaygın olmasına rağmen kötü rüyalar hayat boyu sürebilir. İşte kabus görmemizin altı nedeni:

1) Kaygı ve Stres
Genellikle travmatik bir olay sonucunda ortaya çıkan kaygı ve stres[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kabus görmenin temel nedenlerinden. Önemli bir ameliyat veya hastalık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sevilen birinin kaybı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kötü bir kazada kurban veya tanık olmak kabus görmenize neden olabilir. Fakat kabusun nedeni sadece travmatik olaylar değil. İşle alakalı veya ekonomik kaygılar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] boşanma veya taşınma gibi büyük yaşam değişiklikleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kısaca gündelik kaygılar da kabus nedeni olabilir.

2) Acı ve Baharatlı Yemekler
Neyi ne zaman yediğimizin gördüğümüz rüyalar üzerinde büyük etkisi var. Acı ve baharatlı yemekler vücut sıcaklığını ve metabolizma faaliyetlerini arttırarak uykuda rahatsız olmanıza sebep olabilir. Bu aynı zamanda yatma vaktinden kısa bir süre önce yemek yiyenlerin genelde kabus görmelerinin de nedeni.

3) Yiyeceklerdeki Yağ Oranı
Kesin olmamakla birlikte[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] araştırmalar gösteriyor ki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gün içinde ne kadar yağ oranı yüksek yiyecek tüketilirse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kötü rüya görme olasılığı da o kadar artıyor. Daha çok organik besinlere ağırlık verenler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gün boyu abur cubur tükenlere oranla daha seyrek kabus görüyorlar.

4) Alkol
Alkol[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kısa vadede[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uykuya daldırmakta etkili olsa da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] erkenden uyanmaya sebep olduğu için zararlıdır. Fazla alkol tüketimi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kabus görmenin sebeplerinden biridir. Aynı zamanda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kabuslar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] alkolu bırakan bünyelerde de sıklıkla görülmektedir.

5) İlaçlar
Antidepresanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yatıştırıclar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ve uyuşturucular gibi kimi ilaçlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yan etki olarak kabusa sebep olabilir. Örneğin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir araştırmada[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] “Ketamin” adı verilen ve uyuşturucu olarak kullanılan maddeye bakıldığında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kötü rüyalara sebep olduğu anlaşılmıştır. Benzer biçimde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sıtma hastalığının yaygın olarak görüldüğü bir ülkeye seyahat eden bir kişi “Lariam” adı verilen maddeyi kullandığında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ilginç kabuslar görebilir. Genellikle kabuslar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hap kullanımı kesildiğinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ortadan kaybolmaktadır.

6)Hastalık
Grip gibi ateşli hastalıklar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bazen kabuslara sebep olabilir. Uıykuda nefesin kesilmesi ya da çok uyumak gibi diğer uyku bozuklukları da kabus görme sıklığını arttırır.

Kötü rüyalar ya da kabuslar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] belirli ölçüde olduğu sürece normal karşılanırken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uzmanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şiddet ve sertlik içeren rüyaların sıklıkla görülmesi halinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir terapiste danışılması gerekliliğini savunuyorlar. Ancak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tatlı uykular için yapılabilecek ilk adım[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu altı faktörü ortadan kaldırmaya çalışmaktır.


Saat: 04:38

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2