Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Filozoflar Ve Felsefi Sözleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/)
-   -   Epictetus Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/71403-epictetus-kimdir-felsefesi-sozleri-eserleri.html)

Syst3m 22 August 2009 01:52

Epictetus Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri
 
55-135 yılları arasında yaşamış Stoalı filozof ve ahlakçıdır.

Azad edilmiş bir köle olan Epiktetos'un Stoacılığının temelinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özgürlük[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tanrısal kayra[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insanlık ve ahlak düşüncesi bulunur. Kendisine bilge kişi olarak Sokrates'le Diogenes'i örnek almış olan Epiktetos[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] temelde ahlak ile ilgilenmiş ve gerçek eğitimin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bütünüyle bireye ait olan tek şeyin bireyin iradesi ya da amacı olduğunu kavramaktan başka bir şey olmadığını iddia etmiştir. İnsan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ona göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iradeden bağımsız olan iyi ya da kötü hiçbir şey bulunmadığını öğrenmeli ve olayları öngörmeye ya da yönlendirmeye kalkışmayıp[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yalnızca onları anlama çabası göstermelidir.

İnsanın kendisinin dışındaki şeylere düşkünlük gösterme[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yani kölelikle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ahlaki amacını hayata geçirme[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eşdeyişle özgürlük arasında bir tercihte bulunması gerektiğini savunan Epiktetos'a göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir insana başka bir insan zarar vermez[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ona yalnızca kendisi zarar verebilir. Akademik tartışma ve teoriyi hor gören Epiktetos'un mesajı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Stoalıların birçoğu gibi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] entelektüellere[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yönetici sınıfa değil de[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ortalama insana yönelmiştir.

Siyaset alanında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Epiktetos[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insanı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Tanrı'dan başka insanları da içeren büyük bir sistemin üyesi olarak görmüştür. Ona göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] her insan öncelikle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendi toplumunun bir yurttaşıdır. Ama o[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir yandan da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tanrıların ve tüm insanların oluşturduğu daha büyük bir topluluğun üyesidir. Kent devleti bu topluluğun yalnızca kötü bir kopyasıdır. İnsanlar akıllı yanlarıyla[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Tanrı'nın çocuklarıdırlar ve kendilerinde tanrısal öğeler taşırlar. Bundan dolayı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Epiktetos'a göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kentlerini ve yaşamlarını Tanrı'nın iradesine göre yönetmeye çalışmalıdır.

Epiktetos'un İki Temel Kuralı

Stoacı Epiktetos'un ahlak felsefesinin temelinde bulunan iki kural: 'İradenin dışında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iyi ya da kötü olan hiçbir şey bulunmadığını kabul etmemiz gerekir' ve 'Olayları öngörüp yönlendirmeye çalışmak yerine[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onları yalnızca bilgelikle kabul etmeliyiz'.

Epiktetos'a göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insan için iyi olan tek şey iradedir ve en önemli erdem bilgeliktir. Bilgelik ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insanın kendisini doğanın ayrılmaz bir parçası olarak görmesiyle ve doğanın seyrine ayak uydurmasıyla elde edilir. İnsan kendisini dünyanın gidişinden sıyırıp ayıramadığına göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yapılacak en iyi iş dünyanın gidişini olduğu gibi benimserse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendisini gereksiz sıkıntı ve tedirginliklerden kurtarır.

Epiktetos'un bu anlayışına göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insan bir dramdaki aktöre benzer. Dünya ve dünyanın tarihiyle ilgili bu dramda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insan yalnızca bir oyuncudur. Oyuncu oynayacağı rolü seçemez[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dekora[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] oyunun kendisine etkide bulunamaz. Tanrı ya da akıl ilkesidir ki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] her insanın bu tarih içinde ne olacağını belirler. Dünya sahnesinde bir tiyatro eserindeki oyuncuya benzeyen insan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hiçbir etkide bulunamayacağı şeyler karşısında kayıtsız kalmak durumundadır. Onun kontrol edebileceği tek bir şey vardır: Kendi tavrı ve tutkuları.

O[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir başkasına daha iyi bir rol verildiği için kıskançlık duymamalı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] makyajı yapan burnunu çirkin gösterdiği için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendisini aşağılanmış hissetmemelidir. Yani[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insan kendisine ne verilmişse onunla yetinmeli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] erişemeyeceği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sahip olamayacağı şeyler için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] açlık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kıskançlık duymamalıdır. Bütün bu duygular onu mutsuz kılar. Öyleyse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yapılması gereken şey[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] akla uygun olmayan duygular[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tutkular karşısında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kişinin güçlü olması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bağımsızlığını kazanmasıdır. Bu bağımsızlığa giden yol ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bilgelikten geçer. İnsan kendisini bu olumsuz duygulardan kurtarabilirse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yani duygusuzluk haline ulaşabilirse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bilge insana özgü olan huzur ve mutluluğa kavuşabilir. Zira[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yalnızca bilge insan rolünün ne olduğunu bilebilir.


Saat: 02:51

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2