Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Hamilelik Dönemi (https://seversintabi.com/hamilelik-donemi/)
-   -   Çocuğunuzu Bronşiolitten Koruyun (https://seversintabi.com/hamilelik-donemi/20843-cocugunuzu-bronsiolitten-koruyun.html)

HaZzAn 24 December 2008 14:47

Çocuğunuzu Bronşiolitten Koruyun
 
Bronşit ve Bronşiolitin farkı
Köksal Binnetoğlu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] akciğerlerin küçük hava yollarında tıkanıklığa neden olabilen iltihabi bir durum bronşiolitin genellikle 1 aydan büyük ve 2 yaştan küçük çocuklarda ve en sık olarak da 6 aylık bebeklerde rastlandığını ifade ederek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha büyük yaşlarda görülen Bronşit'in ise büyük hava yolları hastalığı olduğunu söyledi.

Salgınlar şeklinde ortaya çıkıyor

Bronşiolit kış ve ilkbaharın ilk aylarında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bazen salgınlar şeklinde görülüyor. Hastaların yüzde 90’ının ailesinde gribal bir enfeksiyon hikayesi bulunuyor. Bunun yanı sıra soğuk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] nem[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ani ısı değişiklikleri ve özellikle sisli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kirli hava[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ev tozları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çiçek tozları ve çeşitli polenler bronşioliti ortaya çıkaran etmenler olarak biliniyor.

Soğuk algınlığı gibi başlıyor

Bronşiolit başlangıçta basit soğuk algınlığı belirtileri ile başlıyor. Yani burun akması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hapşırık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bazen hafif ateş ve öksürük ile başlıyor. Bir kaç gün sonra hızlı ve derin soluk alıp verme[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] soluk alıp verirken hırıltı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şiddetli öksürük[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] nefes alma güçlüğü ortaya çıkıyor. Hafif vakalarda hastalığın belirtilerinin bir ile üç gün arasında gerilediğini söyleyen Dr. Binnetoğlu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "Ağır vakalarda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özellikle 6 ay altındaki çocuklar bir-iki saatte ilerleyip[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ağırlaşabilir. Hava açlığı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] morarma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] burun kanadı solunumu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] göğüs kemiklerinde anormal hareketler olabilir. Bronşiolitte genellikle ateş 38 dereceyi aşmaz. Eğer ateş 38 dereceyi aşarsa zatürree açısından dikkat etmek gerekir. Her şekilde hemen hastaneye gitmek gereklidir" dedi.

Bronşiolit daha önemli hastalıklara neden olabilir

Bronşiolit tedavisi hastalığın ağırlık derecesine göre değişiyor. Çoğu olgu hafif geçiyor ve evde tedavi edilebiliyor. Evde destek tedavisi
yapılması gerektiğini söyleyen Binnetoğlu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocukların beslenmesinin sağlanmasının ve burun tıkanıklığının giderilmesi ile süt çocuklarında anne sütüne devam edilmesinin önemini vurguladı. Binnetoğlu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "Daha ağır olgularda ise hastane tedavisi gerekiyor. Hastanede bronş genişletici ilaçlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] oksijen tedavisi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] nadiren Kortikositeroid ve antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Özellikle solunum yoluyla verilen bronş genişletici ilaçlarla solunum sıkıntısı azaltılıyor" diye konuştu.

Tanı iyi konulmalı

Tekrarlayan bronşiolitin gizli kalmış astım[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tüberküloz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kistikfibroz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kalp yetmezliği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yabancı cisim yutma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] boğmaca[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] organik fosfor zehirlenmesi ve immun yetersizlik gibi hastalıklardan ayırt edilerek ve altta yatan asıl sebep tedavi edilmesi gerekiyor. Özellikle tekrarlayan bronşioliti olan çocukların astım tanısı konulursa aşı tedavisi ve sprey şeklinde ilaçlar ile takip edilmesi öneriliyor.

Ailelere tavsiyeler

Alacağınız önlemlerle bronşiolit hafif atlatılabilir.

• Hastalığın en sık sebebi RSV[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] parainfluenza ve adeno virüsüdür. Aile içi gribal durumlar da en büyük etkendir. Bu nedenle tüm aile bireyleri gribal durumdan korunmalı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gerekirse çocuğa maskeyle yaklaşılmalıdır. Hastalık başladıktan sonra çocuklara bol sıvı verilmeli ve sık sık akciğerlerine belli aralıklarla masaj (fizyoterapi) yapılmalıdır.

• Kirli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tozlu kent havasından uzak durulmalıdır.

• Aile içinde sigara kullanımı engellenmelidir.

• Çocuklara grip aşısı yapılmalıdır.

Bronşiolitli hastaların bir kısmında tekrarlayıcı hırıltı (wheezing) atakları geliştiğini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bunların da bazılarında astım gelişme ihtimali olduğunu söyleyen Dr. Binnetoğlu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] korunmak için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocuğu çok kalabalık yerlere sokmamak gerektiğinin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] el yıkamanın ve hijyen kurallarına uymanın çok önemli olduğunu söyledi.


Saat: 05:32

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2