#1
|
|||
|
|||
Yarasaların Aerodinamik Uçuş Sistemleri
Yarasaların manevra yapabilme ve yükselebilme gibi uçuşlarındaki mükemmel özellikler aerodinamik bilmine yön vermetedir. Bilim adamları yarasaların uçuşunu taklit ederek hareket kabiliyeti geniş uçaklar tasarlamaktadırlar.
Yarasaların uçuşu gözlemlendiğinde uçuşlarını zorlayan hiçbir sebep yokmuş gibi görünmektedir, oysa aerodinamik bilimine göre, havada uçan herhangi bir cisim pek çok farklı güç tarafından baskı altında tutulmaktadır. Aerodinamik bilimi, katı cisimlerin hava gibi bir akışkan karşısındaki davranışlarını inceler. Örneğin bir uçak hava içinde hareket ederken, hareketine etki edecek farklı kuvvetlerle karşı karşıya kalır. Bu kuvvetlerden en bilinenleri; yerçekimi kuvveti, itme kuvveti, sürüklenme (geri itme) kuvveti, kaldırma kuvvetidir. Belirli bir düzeyde uçuşun meydana gelebilmesi için, bu kuvvetlerin dengede olması gerekir. Uçak gibi hava içinde hareket eden cisimlerin planlandığı şekilde hareket etmesi ve beklenmedik bir kuvvetle ya da dirençle karşılaşmaması için, havanın gösterdiği direnç kanunlarına karşı uçak önceden test edilir. Bu, uçağa ait bir modelin hava içerisinde hareket ettirilmesiyle ya da durağan haldeyken laboratuvar ortamında üzerine hava akımı yollanmasıyla gerçekleşir. Hesaplamalar, ölçümler, deneyler sonucunda cismin hava içindeki hareketi için düzenlemeler yapılır. Yarasalar aerodinamik biliminin prensiplerini sergileyen mükemmel yaratılışlarıyla bilim adamlarını hayranlık içinde bırakırlar. Bu canlılar hiçbir deneme-yanılma yapmadan, sonradan hiçbir düzenlemeye ihtiyaç duymadan mükemmel bir şekilde uçarlar. Yüce Allah, yarasaları, gökyüzünde ilerlemek ve yükselmek için çok esnek kanatlara sahip olarak yaratmıştır. Yarasalar bu mükemmel kanatlarıyla rüzgarda bile manevra yapabilirler. Yarasaların Aerodinamik Uçuş Sistemindeki Kusursuz Düzen Yarasalar 10-30 gram (yaklaşık 1-2 tane kesme şeker) ağırlığında ve iki kanat ucu arası mesafesi 25-30 cm (yaklaşık bir insan eli) uzunluğunda olan çok küçük boyutlara sahip canlılardır. Küçük boyutlarına, akıl ve şuur sahibi olmamalarına rağmen, bu canlıların uçuşlarındaki aerodinamik sistemler, mühendislerin henüz elde edemedikleri derecede mükemmeldir. Yarasaların mükemmel aerodinamik yapısı Yüce Allah’ın bu canlılara bahşettiği bazı özel sistemler vesilesi ile gerçekleşir.
Yarasanın uçuş mekaniğini inceleyen araştırmacılar, lazerler ve yüksek hız kameraları kullanarak yarasaların her bir kanadından çıkan hava akımını ve bu hava akımının yaptığı girdapları inceleyerek nasıl havalandıklarını bulmuşlardır. Bu bulgular kurtarma operasyonlarında ve gizli gözetimlerde yarasa gibi kanat çırpabilecek uçan makineler yapma fikrini kuvvetlendirmiştir. Kuşların model alındığı klasik uçaklardan daha avantajlı olacak olan bu makineler, çok düşük hızda uçabilecek ve çok dar yerlerde dönüşler yapabileceklerdir. Diğer taraftan her türlü hava koşulunda düzgün bir şekilde ilerlemelerini sağlayan manevra yeteneklerine sahip olmaları kırsal veya kentsel ortamlarda mürettebatsız hava araçlarının kullanılma fikrini ortaya koymuştur. Nitekim askeri alanda bilgisayar otomasyonu sayesinde, pilotsuz uçan ve insansız hava aracı (UAV) olarak adlandırılan yeni kuşak uçaklar yapılmıştır. Bu uçaklar radardan kaçabilmekte ve pilotun yorgunluk sınırlarını hayli aşan sürelerde uçabilmektedir. Bu uçakların gelişmesi uçağı neredeyse her türlü hava koşulunda, kalkıştan hemen sonra iniş de dahil olmak üzere tüm uçuş süresince uçurabilecek ve gelecekte uçakları pilotsuz kargo ve yolcu uçaklarına dönüştürebilecek boyuta getirecektir. Ayrıca mühendisler, yarasaların kanatlarını örnek alarak, daha küçük boyutlarda uçan araçların, kapasitelerini artırarak, bükülebilir elastik materyallerden basit ve esnek mekanik kanatlar geliştirebilir ve bu biçimde mikro boyutlarda uçuş araçları yapabilirler. Sonuç: Günümüzde uçakların havadaki ani manevra kabiliyetleri, yarasalara göre çok geridedir. Daha üstün manevra kabiliyetine sahip uçakların üretilebilmesi için, yarasaların havadaki aerodinamik sistemlerinin daha ileri düzeyde anlaşılması gerekmektedir. Oysa yıllardır aerodinamik konusunu araştıran bilim adamlarının henüz araştırma aşamasında olduğu bu sistemler hiçbir akla ve bilince sahip olmayan yarasalar tarafından ilk yaratıldıkları andan beri kullanılmaktadır. Yarasalar Yüce Allah’ın kendilerine bahşettiği kanat yapıları ve uçma mekanizmaları ile Rabbimiz'in benzersiz yaratışına delil oluşturan milyonlarca örnekten sadece biridir. "Sizin yaratılışınızda ve türetip-yaydığı canlılarda kesin bilgiyle inanan bir kavim için ayetler vardır." (Casiye Suresi, 4) |