Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Hukuk (https://seversintabi.com/hukuk/)
-   -   Hukuka Aykırı Deliller (https://seversintabi.com/hukuk/20428-hukuka-aykiri-deliller.html)

eLanuR 23 December 2008 21:05

Hukuka Aykırı Deliller
 
Ceza yargılama hukukunda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hukuka aykırı deliller sorunu en önemli yerlerden birini işgal etmektedir. Elde edilişindeki her türlü hukuka aykırılık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] delili geçersiz hale getirir mi? Değilse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hangi hukuka aykırılıklar delilin kullanılmasına engel olur? Farklı ekoller[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu sorulara farklı cevaplar vermiştir. Bireyci anlayışlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] en küçük hukuka aykırılığın dahi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] delili geçersiz hale getirdiğini ileri sürmüş iken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplumcu anlayışlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplumun savunulması uğruna[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bazı ciddi aykırılıkları dahi görmezden gelmiştir. Bu soruya cevap verebilmek için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] önce ceza yargılama hukukunun amacını tespit etmek gerekmektedir:
Ceza Yargılama Hukukunun Amacı: Hukuk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insanların bir arada yaşamasını sağlayan kurallar grubunun en önemlisidir; tüm sosyal kurallar gibi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ortak aklın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ortak tecrübelerin ürünüdür. İnsan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] evrensel gelişim yasalarını kavrayıp kullanabilen ve evrensel gelişime yön verebilen bir varlıktır. Bu gücü ise ancak diğer insanlarla iş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] güç ve fikir birliği ve paylaşımı suretiyle elde edebilir. İnsan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ancak diğerleriyle iş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bilgi ve fikir paylaşımı yapabiliyorsa insandır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] o zaman evrensel gelişime yön verebilir.

Bu sebeple insan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insan olabilmek için diğer insanlarla birlikte yaşamak zorundadır. Birlikte yaşamak ise ancak belirli kurallara bağlanarak mümkün hale getirilebilir. İnsanlık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplu yaşamın başlangıcından bu yana[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] deneyip yanılarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] düşünüp uygulayarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ortak aklı ile kurallar oluşturmuş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bunların sağlam olmayanlarını değiştirmiş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] akılcı olanlarını uygulamış[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu suretle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplumsal yaşamı en akılcı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] en verimli hale getirmeye çabalamıştır. Bu kurallardan en önemlisi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hukuk kurallarıdır; hukuk kuralları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplumsal yaşam için olmazsa olmaz olanlardır. Dolayısıyla hukukun genel olarak amacı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplumsal yaşamın sürdürülebilir olmasını sağlamak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] birlikte yaşamayı düzenleyip kolaylaştırmak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplumsal gelişme imkanlarını açık tutmaktır. Her hukuk dalının asli amacı budur1.

Bununla birlikte her hukuk dalının kendine özgü amaçları da bulunmaktadır. Bu kendine özgü amaçlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] elbette asıl amaca yönelik ve onun yanında ikincil nitelik taşımaktadır. Bu ikincil amaçlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplumun genel gelişmişlik seviyesine[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] somut koşullara[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] öngörülüp planlanan toplumsal amaçlara göre değişkenlik gösterebilecektir. Canlı ve dinamik bir hukuk anlayışı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ancak bu suretle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yani ikincil amaçların toplumsal gelişime göre değişebilmesi ile sağlanacaktır. Ceza yargılama hukukunun da asıl amacı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplumsal yaşamın sürdürebilmesini sağlamaktır.

İkincil ve kendine özgü amaçları ise ceza hukuku ile paralel ve ona bağlı olarak değişmiş ve değişmektedir. Ceza hukukunun amacının kefaret olduğu dönemde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ceza yargılama hukukunun amacı da suçlunun cezalandırılmasını sağlamak idi. Kamu gücünün bireyler üzerindeki haksız kullanımı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hem ceza hem de ceza yargılama hukukunun ikincil amaçlarında değişikliğe yol açmıştır. Ceza hukukundaki amaç[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] faydaya doğru kayarken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ceza yargılama hukukunda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bireysel özgürlüklerin kamu gücüne karşı korunması amacı güdülmeye başlanmıştır. Ceza hukukunda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kefaret ve fayda amaçlarının telifinden sonra[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ceza yargılama hukukunda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] maddi gerçeğin ortaya çıkartılması amacı ortaya konmuştur. Günümüzde ceza hukuku -infaz hukuku ile birlikte- toplumsal yaşamı zedeleyen davranışların tespiti[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bunların önlenmesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] önlenemeyen davranışlardan kaynaklanan toplumsal gerginliklerin yatıştırılarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplumsal barış ve huzurun tekrar kurulması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu davranışta bulunan faili ve onu buna sevk eden tüm sebeplerin araştırılması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu sebeplerin ortadan kaldırılması ve böylece toplumsal barışın yeniden bozulmasını engelleyecek tedbirlerin alınması amacını gütmektedir. Ceza yargılama hukuku da buna bağlı olarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplumsal barışı bozan davranışların tüm çıplaklığı ve gerçekliği ile ortaya çıkartılmasını sağlamaya çalışır


Saat: 02:46

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2