Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Hukuk (https://seversintabi.com/hukuk/)
-   -   Yargılamada Kaset Delil Olur mu? (https://seversintabi.com/hukuk/20429-yargilamada-kaset-delil-olur-mu.html)

eLanuR 23 December 2008 21:05

Yargılamada Kaset Delil Olur mu?
 
Ceza yargılamasında en çok tartışılan ve karışıklığa sebep olan delillerden birisi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] görüntü ya da ses kayıtlarını içeren kasetlerdir. Çok kere[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu kasetlerin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kim tarafından[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] nerede ve nasıl elde edildiğine bakılmaksızın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hukuka aykırı olduğu kabul edilmekte ve ikamesine izin verilmemektedir. Oysa ses ve görüntü kayıtlarının[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kayıtsız koşulsuz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hukuka aykırı delil olarak kabulü mümkün değildir. Öncelikle belirtmek gerekir ki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu kayıtlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] belge delili niteliğindedi ve olayı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çok kere[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dolaylı olarak temsil ederler. Bununla birlikte[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eylem anını kayda alan kasetlerde olduğu üzere[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] doğrudan temsil etme imkânı bulunduğu gibi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dolaylı temsil niteliği taşıyanlar dahi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] değerli bir kanıt oluşturabilmektedir.

Görüntü ve ses kayıtlarını içeren kasetlerin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hukuka uygun delil olup olmadığı incelenirken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] birçok yönden ayrı ayrı ele alınması zorunludur. Bunlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kaydın gizli olup olmadığı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kamu görevlilerince elde edilip edilmediği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mekânın kamusal alan olup olmadığı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kaydedilen faaliyetin kamuya açık olup olmadığı gibi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] farklılık taşıyan hususlardır.

İncelemeye[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kaydı gerçekleştirenin özel kişi olması ihtimali ile başlamak yararlı olacaktır: Kayıt yapan özel kişi ve muhatap kayıttan habersiz ise önem taşıyan husus[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kaydı gerçekleştiren şahsın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kaydedilen faaliyetin içinde bulunup bulunmadığıdır. Eğer özel kişi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendisinin de içinde bulunduğu bir ânı ve faaliyeti kayda alıyorsa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] muhatap kayıttan habersiz olsa dahi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu delilin hukuka aykırı olduğunu kabul etmek mümkün değildir. Örneğin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özel kişi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] muhatapla yüz yüze ya da telefonla konuşmaktadır ve bu konuşmayı habersizce kayda almaktadır. Burada delilin hukuka uygunluğu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iki ayrı açıdan incelenmelidir:

Bunlardan birincisi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu kayıt eyleminin bizatihi suç teşkil edip etmediğidir. Eğer kayıt[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] başka şahısların özel alanlarındaki her hangi bir faaliyete ya da yine üçüncü şahısların[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kamusal alanda olsa dahi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özel2 (ve gizli) nitelik taşıyan faaliyetlerine ilişkinse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bizatihi kayıt eylemi hukuka aykırıdır3. Çünkü özel hayatın ve iletişimin gizliliği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sadece kamu görevlilerine karşı değil[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] herkese karşı korunmuştur. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 12. maddesi uyarınca; “Hiç kimsenin özel yaşamına[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ailesine konut dokunulmazlığına ya da yazışma özgürlüğüne aaafi olarak karışılamaz; kimsenin onur ve ününe karşı kötü davranışlarda bulunulamaz. Herkesin bu karışma ve kötü davranışlara karşı yasalarla korunma hakkı vardır”. Keza Anayasa’nın 20. maddesi uyarınca; “Herkes[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz”. Bu maddede yer alan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] “adli soruşturma ve kovuşturmanın gerektirdiği istisnalar saklıdır” hükmü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 4709 sayılı Yasayla yürürlükten kaldırılmıştır. Keza Anayasa’nın 21. maddesi konut dokunulmazlığını korumaya almış[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 22. maddesinde ise “Herkes[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] haberleşme hürriyetine sahiptir. Haberleşmenin gizliliği esastır” hükmü yer almıştır.

Görüldüğü gibi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insanlığın ulaştığı evrensel gelişmişlik seviyesi ve bu seviyede beliren ortak akıl[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bireyin özel hayatını ve iletişimini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mutlak bir koruma altına almıştır. Bu koruma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sadece[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kuvvetli bir suç şüphesinin varlığı halinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] suçla bozulan toplumsal barış ve huzurun yeniden tesisi amacıyla[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] başka yoldan delil elde imkanı da yoksa ve hâkim tarafından karar verilmiş olması şartıyla askıya alınabilmektedir. Ortak akıl[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] “toplumsal gelişme imkanının açık tutulması” amacı ile “bireysel özgürlüklerin azami seviyede gerçekleştirilip[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] korunması” gayesi arasındaki dengeyi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] işte bu suretle tesis etmiştir. O halde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] herhangi bir şahsın özel hayatına gizlice giren[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özel iletişimini dinleyen ya da kaydeden kişi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kim olursa olsun[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hukuka uygun olarak verilmiş bir hâkim kararına dayanmıyorsa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] suç işlemektedir. Bu kişinin yaptığı kayıt delil olamayacağı gibi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu suretle elde ettiği bilgiyi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tanık olarak da beyan edemez; bu hususta verdiği beyan da mutlak olarak hukuka aykırıdır. Önemle belirtelim ki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] buradaki hukuka aykırılık mutlaktır.


Saat: 11:08

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2