Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   İslam Dünyası (https://seversintabi.com/islam-dunyasi/)
-   -   Sure isimlerinin manaları (https://seversintabi.com/islam-dunyasi/1355-sure-isimlerinin-manalari.html)

eLanuR 6 October 2008 07:04

Cevap: Sure isimlerinin manaları
 
73-Müzemmil: Bürünen Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 1. ayetinde yer alan müzemmil kelimesinden almıştır.
74-Müdessir: Gizlenen Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 1. ayetinde yer alan müdessir kelimesinden almıştır.
75-Kıyamet: Diriliş Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] adını 1. ayetinde geçen kıyamet kelimesinden almıştır.
76-İnsan: İnsan Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1. ayetinde insanın bu durumuna gelmezden önceki haline dikkat çekildiğinden bu adı almıştır.
77-Mürselat: Gönderilenler Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 1. ayetinde yer alan mürselat kelimesinden almıştır.
78-Nebe: Haber Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sure kıyamet günü haberiyle başladığından bu adı almıştır.
79-Naziat: Söküp Çıkaranlar Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 1. ayetinde yer alan naziat kelimesinden almıştır.
80-Abese: Surat Astı Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 1. ayetinde yer alan abese kelimesinden almıştır.

eLanuR 6 October 2008 07:09

Cevap: Sure isimlerinin manaları
 
81-Tekvir: Dolama Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1. ayetinde güneşin büzülmesi anlatıldığından bu adı almıştır.
82-İnfitar: Parçalanma Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1. ayetinde kıyamet sürecinde göğün yarılmasından bahsedildiği için bu adı almıştır.
83-Mutaffifin: Kandıranlar Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ölçü ve tartıda hile yapanların kınanmalarından dolayı bu adı almıştır.
84-İnşikak: Yarılma Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1. ayetinde kıyamet sürecinde göğün yarılmasından bahsedildiği için bu adı almıştır.
85-Buruc: Burçlar Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 1. ayetinde yer alan buruc kelimesinden almıştır.
86-Tarık: Vuruşlu Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 1. ayetinde yer alan tarık kelimesinden almıştır.

eLanuR 6 October 2008 07:10

Cevap: Sure isimlerinin manaları
 
87-Alâ: Yüce Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Allah’ın yüce adıyla başladığında bu adı almıştır.
88-Ğaşiye: Kuşatan Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] her şeyi örtüp kuşatacak olan kıyamet haberiyle başladığından bu adı almıştır.
89-Fecir: Tan Vakti Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tan yerinin ağarmasına yemin edilerek başladığından bu adı almıştır.
90-Beled: Şehir Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Mekke kentine yemin ile başladığından bu adı almıştır.
91-Şems: Güneş Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1. ayeti güneşe yemin ile başladığından bu adı almıştır.
92-Leyl: Gece Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1. ayeti geceye yemin ile başladığından bu adı almıştır.
93-Duha: Kuşluk Vakti Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kuşluk vaktine yemin ile başladığı için bu adı almıştır.
94-İnşirah: Ferahlık Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Hz. Peygamberin göğsünün ferahlatılıp sevinç[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] huzur ve güvene kavuşturulması ifade edildiğinden bu adı almıştır.
95-Tin: İncir Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] İncir ve zeytine yemin ile başladığından bu adı almıştır.

eLanuR 6 October 2008 07:10

Cevap: Sure isimlerinin manaları
 
96-Alak: Asılıp Tutunan Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 2. ayetinde insanın alâk’tan yaratıldığı ifade edildiğinden bu adı almıştır.
97-Kadir: Kudret Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Kadir gecesinden bahsedildiğinden bu adı almıştır.
98-Beyyine: Kanıt Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 1. ayetinde yer alan beyyine kelimesinden almıştır.
99-Zilzal: Deprem Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yerin sarsılması tasvir edildiğinden bu adı almıştır.
100-Adiyat: Nefes Nefese Koşmak Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 1. ayetinde yer alan adiyat kelimesinden almıştır.
101-Karia: Şiddetli Ses Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 1. ayetinde yer alan karia kelimesinden almıştır.
102-Tekasür: Çoğalma Yarışı Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insanların mal ve evlatlarda çoğalma yarışlarının kendilerini felakete sürüklemesinden bahsedildiğinden bu adı almıştır.
103-Asr: Zaman Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zamana yemin ile başladığından bu adı almıştır.

eLanuR 6 October 2008 07:11

Cevap: Sure isimlerinin manaları
 
104-Hümeze: Dedikoducu Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dedikoduculuk ve arkadan çekiştirme kınandığı için bu adı almıştır.
105-Fil: Fil Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Fil olayından bahsedildiğinden bu adı almıştır.
106-Kureyş: Kureyş Toplumu Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Kureyş toplumunun seyahat geleneğinden bahsedildiğinden bu adı almıştır.
107-Maun: Yardımlaşma Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yardımlaşmaya engel olan kişilerin vasıfları anlatıldığından bu adı almıştır.
108-Kevser: Bolca Güzellik Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 1. ayetinde yer alan kevser kelimesinden almıştır.
109-Kafirun: İnkârcılar Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kâfirlere hitap ile başladığından bu adı almıştır.
110-Nasr: Yardım Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Allah’ın yardımı anlatıldığından bu adı almıştır.
111-Mesed: Bükülmüş ip[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini son ayetinde yer alan mesed kelimesinden almıştır.
112-İhlâs: Özgüleme Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dini halis yapmak ve her türlü şirkten temizlemek ifade edildiğinden bu adı almıştır.
113-Felak: Açılma Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 1. ayetinde yer alan felak kelimesinden almıştır.
114-Nas: İnsanlar Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini ayetlerinde yer alan nas kelimesinden almıştır.


CimCime 3 November 2008 14:10

Cevap: Sure isimlerinin manaları
 
PayLa$ım için te$ekkür'Ler..
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


Saat: 23:28

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2