Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   İslam Dünyası (https://seversintabi.com/islam-dunyasi/)
-   -   Sure isimlerinin manaları (https://seversintabi.com/islam-dunyasi/1355-sure-isimlerinin-manalari.html)

eLanuR 6 October 2008 06:58

Sure isimlerinin manaları
 
Kur’an-ı Kerim sureleri isimlerini genellikle kabul edildiği şekliyle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sure içinde anlatılan bir olaydan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir kavramdan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir peygamber isminden ve benzeri bir durumdan dolayı almıştır. Sure isimleri genellikle Arapça orijinal isimleri ile anıldıklarından çoğu zaman ne manaya geldiklerine dikkat edilmemektedir. Toplam 114 adet olan Kur’an-ı Kerim sure isimlerinin Türkçe karşılıklarını şu şekilde göstermek mümkündür:
1-Fatiha: Açılış Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Kur’an-ı Kerim’in başlangıç suresi olduğundan bu adı almıştır.
2-Bakara: İnek Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 67-71. ayetlerinde Yahudilere kesilmesi emredilen inekten söz edildiği için bu ismi almıştır.
3-Ali İmran: İmran Ailesi Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] İmran ailesinden bahsedildiğinden bu adı almıştır.
4-Nisa: Kadınlar Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Pek çok ayetinde kadınların haklarından bahsedildiği için bu adı almıştır.
5-Maide: Ziyafet (Sofra) Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 112. ve 114. ayetlerinde Hz. İsa’nın Allah’tan istediği sofradan söz edildiğinden bu adı almıştır.
6-En’am: Davar Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Arapların hayvanlara uyguladıkları bazı gelenekler kınandığı için bu adı almıştır.
7-Araf: Orta Yer Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 46. Ayette yer alan cennet ve cehennem arasındaki orta yer bölgesindeki insanlardan bahsedildiği için bu adı almıştır.
8-Enfal: Ganimetler Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Savaş ganimetlerinin durumundan bu adı almıştır.
9-Tevbe: Tövbe Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 104. ayetinde yer alan Allah’ın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tövbeleri çokça kabul ettiği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çokça bağışladığının ifade edilmesinden alır.
10-Yunus: Yunus Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Hz. Yunus ve kavminden bahsedildiği için bu adı almıştır.


eLanuR 6 October 2008 06:58

Cevap: Sure isimlerinin manaları
 
11-Hud: Hud Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Hz. Hud’un hayatı anlatıldığı için bu adı almıştır.
12-Yusuf: Yusuf Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Hz. Yusuf’un hayatı anlatıldığı için bu adı almıştır.
13-Rad: Gök Gürültüsü Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 13. ayetinde gök gürültüsünün Allah’ı tesbih edip yücelttiği anlatıldığından bu adı almıştır.
14-İbrahim: İbrahim Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 35-41. ayetlerinde Hz. İbrahim’in yaptığı dua anıldığından bu adı almıştır.
15-Hicr: Hicr Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] adını 80-84. ayetlerinde bahsedilen bir yer adı olan Hicr’den almıştır.
16-Nahl: Arı Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 68-69. ayetlerinde Allah’ın balarısına[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dağlardan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ağaçlardan ve çardaklardan evler edinmesi emrinden dolayı bu adı almıştır.
17-İsra: Gece Yürüyüşü Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Allah’ın Hz. Muhammed’i gecenin bir vaktinde ayetlerinden bir kısmını göstermek üzere Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksaya yürütmesinde almıştır ismini.
18-Kehf: Mağara Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 9-27. ayetlerinde putperest kavimlerinden kaçıp mağaraya gizlenen bir grup gencin hikayesi anlatıldığından dolayı bu ismi almıştır.
19-Meryem: Meryem Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Hz. Meryem’den bahsedildiği için bu ismi almıştır.
20-Ta-Ha: Ta-Ha Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini surenin başında yer alan Ta ve Ha harflerinden almıştır.


eLanuR 6 October 2008 06:59

Cevap: Sure isimlerinin manaları
 
21-Enbiya: Peygamberler Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ağırlıklı olarak peygamberlerden söz edildiğinden bu adı almıştır.
22-Hac: Hac Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Hac ibadetinden bahsedildiğinden bu adı almıştır.
23-Müminun: İnananlar Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] İnananların başarıya ulaşacaklarından bahsedildiğinden bu adı almıştır.
24-Nur: Işık Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 35. ayetinde yer alan ve Allah’ın nurunu tasvir eden ayetten alır.
25-Furkan: Ayırıcı Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 1. ayetinde geçen hakkı batıldan ayıran manasındaki Furkan kelimesinden alır.


eLanuR 6 October 2008 07:00

Cevap: Sure isimlerinin manaları
 
26-Şuara: Şairler Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 224. ayetinde şairlerden söz edildiği için bu adı almıştır.
27-Neml: Karınca Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 18. ayetinde Hz. Süleyman’ın ordusunu görünce yoldan çekilen karıncalardan almıştır.
28-Kasas: Tarihi Vakalar Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] İsmini 25. ayetinde geçen kasas kelimesinden alımıştır.
29-Ankebut: Dişi Örümcek Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 41. ayetinde kâfirlerin işleri örümcek ağına benzetildiğinden bu adı almıştır.
30-Rum: Romalılar Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 1. ayetinde Persliler ile yapılan savaşta yenilgiye uğrayan Romalıların yakında gelip geleceğinin ifade edilmesinden almıştır.


eLanuR 6 October 2008 07:01

Cevap: Sure isimlerinin manaları
 
31-Lokman: Lokman Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini Allah’ın Hz. Lokman’a verdiği hikmetten bahseden 12. ayetten almıştır.
32-Secde: Secde Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 15. ayette geçen secde kelimesinden almıştır.
33-Ahzab: Gruplar (Topluluklar) Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini Müslümanlara karşı savaşmak üzere birleşen Arap kabilelerinden almıştır.
34-Sebe: Sebe Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 15. ayetinde yer alan Yemen’de bir bölge veya kabile ismi olan Sebâ kelimesinden almıştır.
35-Fâtır: Yaratan Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 1. ayetinde geçen fâtır kelimesinden almıştır.


eLanuR 6 October 2008 07:01

Cevap: Sure isimlerinin manaları
 
36-Ya-Sin: Ya-Sin Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 1. ayetinde geçen ya ve sin harflerinden alır.
37-Saffat: Saf Tutanlar Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] adını ilk ayetinde yer alan sıra sıra dizilenler ifadesinden almıştır.
38-Sad: Sad Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Sad harfi ile başladığından dolayı bu adı almıştır.
39-Zümer: Yığınlar Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 71 ve 73. ayetinde geçen bu kelime sureye ismini vermiştir.
40-Gafir (Mü’min Suresi): Bağışlayan Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Allah’ın günahları bağışlayan sıfatının yeraldığı 3. ayetteki Gafir kelimesinden ötürü bu adı almıştır.

eLanuR 6 October 2008 07:02

Cevap: Sure isimlerinin manaları
 
41-Fussilet: Ayrıntılı Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Kur’an’ın ayrıntılı kılındığını ifade eden fussilet kelimesinin geçtiği 3. ayetinden ismini almıştır.
42-Şura: Danışma Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 38. ayetinde mü’minlerin işlerini aralarında danışma ile gördükleri anlatıldığından bu adı almıştır.
43-Zuhruf: Gösteriş-Süsler Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 35. ayetinde Allah’ın verdiği ifade edilen altın-gümüş gibi süslerin sadece bu dünya hayatının malı olduğunun ifade edilmesinden almıştır.
44-Duhan: Duman Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 10. ayetinde geçen duhan kelimesinden almıştır.
45-Casiye: Diz Çöküş Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 28. ayetinde geçen casiye kelimesinden alır.
46-Ahkaf: Kum Tepeleri Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 21. ayetinde geçen yer adından almıştır.
47-Muhammed: Muhammed Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ikinci ayetinde Hz. Muhammed’in ismi anıldığından bu adı almıştır.
48-Fetih: Fethetmek Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ayetlerinde birkaç defa fetihten söz edildiğinden bu ismi almıştır.


eLanuR 6 October 2008 07:03

Cevap: Sure isimlerinin manaları
 
49-Hucurat: Odalar Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 4. ayetinde geçen hucurat kelimesinden almıştır.
50-Kaf: Kaf Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] adını 1. ayetinde geçen kaf harfinden almıştır.
51-Zariyat: Tozutup Savuranlar Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1. ayetinde geçen zariyat kelimesinden almıştır ismini.
52-Tur: Tur Dağı Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] adını ilk ayetinde yer alan Tur dağından almıştır.
53-Necm: Yıldız Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] adını 1. ayetinde yer alan necm kelimesinden almıştır.
54-Kamer: Ay Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] adını ilk ayetinde yer alan kamer kelimesinden almıştır.
55-Rahman: Merhametli Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 1. ayetinde yer alan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Allah’ın Rahman isminden almıştır.
56-Vakıa: Olay Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1. ayetinde yer alan vakıa kelimesinden almıştır.
57-Hadid: Demir Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 25. ayetinde demirin yararlarından söz edildiği için bu adı almıştır.
58-Mücadile: Mücadeleci Kadın Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] adını 1. ayetinde geçen fiilden alır.

eLanuR 6 October 2008 07:03

Cevap: Sure isimlerinin manaları
 
59-Haşr: Toplanma Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] adını 2-17. ayetler arası anlatılan topraklarından sürülen kavimden almıştır.
60-Mümtehine: Sorgulanan Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Mümtehine sınav veren kadın anlamına gelir ve ismini 10. ayette müşriklerden kaçıp inananlara gelen kadınların imtihan edilmesinden alır.
61-Saff: Saf Tutmak Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 4. ayette mü’minlerin saf tutarak Allah yolunda mücadele etmeleri anlatıldığından bu adı almıştır.
62-Cuma: Cuma (Toplanma) Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 9. ayetinde Cuma günü çağrı yapıldığında toplu halde namaza gidilmesi emredildiğinden bu adı almıştır.
63-Münafikun: İkiyüzlüler Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] münafıklardan bahsettiği için bu adı almıştır.
64-Tegabun: Aldanış Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] adını 9. ayetinde geçen teğabün kelimesinden alır.
65-Talak: Boşanma Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] surenin ilk ayetlerinde boşanma işlemi anlatıldığından bu adı almıştır.

eLanuR 6 October 2008 07:04

Cevap: Sure isimlerinin manaları
 
66-Tahrim: Yasaklama Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 1. ayetinde yer alan tahrim kelimesinden almıştır.
67-Mülk: Yönetim Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] adını 1. ayetinde yer alan mülk kelimesinden almıştır.
68-Kalem: Kalem Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] adını 1. ayetinde yer alan kalem kelimesinden almıştır.
69-Hakka: Gerçekleşen Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] adını 1. ayetinde geçen hakka kelimesinden almıştır.
70-Mearic: Yükseliş Yolları Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ismini 3. ayetinde yer alan Allah’ın yükselme dereceleri-yollarının sahibi olduğu anlamına gelen mearic kelimesinden almıştır.
71-Nuh: Nuh Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Hz. Nuh’un elçi olarak gönderilişi ve mücadelesi anlatıldığından bu adı almıştır.
72-Cin: Cin Suresi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Cinlerden bir grubun Kur’an’ı dinleyerek doğru yola girmeleri bulmaları anlatıldığından bu adı almıştır


Saat: 19:03

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2