Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Saç Bakımı (https://seversintabi.com/sac-bakimi/)
-   -   Saç Dökülme Tipleri (https://seversintabi.com/sac-bakimi/17693-sac-dokulme-tipleri.html)

ceyLin 13 December 2008 21:49

Saç Dökülme Tipleri
 
NORMAL SAÇ DÖKÜLMESİ
Doğal olarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]saçlar bir çam ağacı gibidir. yılın her mevsimi dökülür ve her mevsimi tekrardan çıkarlar. bütün saçlar yaşam döngülsünün sonunda döküldüklerinden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] saç dökülmesi herkeste bir ölçüye kadar normal sayılabilir. Dinlenme evresinde saçın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] köküyle olan bağlantısı gevşer ve saç soğanı cilt yüzeyine doğru ilerler. Zaman içinde olağan saç hareketleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yıkama ve fırçalama vs.`nin etkisiyle saç kökü daha da gevşer. Bu sürecin sonunda saç teli düşer. Bu şekilde her gün 50-150 arası saç telinin dökülür ve 50-150 arası yeni saç çıkar. Çıkış ve dökülüş arasındaki oranın değiştiği vakit kelliklerde oluşmaya başlar.
Yeni doğan bebeklerin ilk birkaç gününde görülen ani saç dökülmesi veya hamile bir kadında doğumun hemen ertesinde görülen yaygın saç dökülmeside normal saç dökülmesidir
KİŞİYE BAĞLI SAÇ DÖKÜLMESİ
Kişilerin psikolojik veya organik rahatsızlıkları sonucu genel veye lokal olarak saç kayıplarını kapsar. Bu rahatsızlık uzun süreler sürebileceği gibi kısa bir süredede gelişebilir. bunların bir kısmı etki eden faktörler ortadan kaldırıldığında geriye dönebilmekte ama büyük bir çoğunluğunda ise kalıcı olarak kalmaktadır.
ANDROGENETİK SAÇ DÖKÜLMESİ
Androgenetik saç dökülmesi tüm dünyada erkek ve kadınlarda en sık görülen saç dökülmesi tipidir. Androjenik saç dökülmesi veya kellik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ya da erkek tipi saç dökülmesi olarak da adlandırılır.
Çok eski tarihi belgelerden de anladışıldığı üzere[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] androgenetik saç dökülmesi tarih boyunca insanoğlu için bir sorun olagelmiştir. Üstelik evrimsel kanıtlar androgenetik saç dökülmesinin insan ırkının tarihinden de eski bir sorun olduğunu ortaya koymaktadır; zira evrimsel olarak insana en yakın canlılar olan orangutan ve gorillerde de androgenetik saç dökülmesine rastlanmaktadır.
Eski Yunanlı bilim adamları erkek tipi saç dökülmesinin yalnızca ergenlikten sonra görüldüğünü gözlemlemişlerdir. Yine[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ergenlikten önce gerçekleştirilen kısırlaştırmanın kelliği önlediğini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ergenlikten sonra yapılan kısırlaştırmanın ise saç dökülmesini durduramadığını tespit etmişlerdir. Bunun nedeni saç köklerinin bir kez dahi olsa androjenlere maruz kaldıktan sonra androjene karşı duyarlı hale gelmeleridir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ki bundan sonra androgenetik saç dökülmesini engellemek mümkün olmamaktadır.
Uzun yıllar boyunca androgenetik saç dökülmesinin cinsel gelişimle bağlantılı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ırsi bir sistemik hastalık olduğu düşünülmüştür. Ne var ki "modern" tıbbın bu inanışı yüzyıllar önce Eski Yunanlı bilim adamları tarafından yapılan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ergenliğe ulaşan herkesin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aile hikayesi ne olursa olsun kel kalabileceği şeklindeki tespitleriyle çelişmekteydi. Nihayet günümüzde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] genetik bilimindeki gelişmeler ve erkeklik hormonların kimyası hakkındaki bilgilerin artması sayesinde androgenetik saç dökülmesinin temelinde erkeklik hormonlarının genetik olarak hassas kişiler üzerinde yaptığı etkilerin olduğu çok net olarak bilinmektedir.
"Erkek tipi saç dökülmesi" olarak adlandırılsa da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] androgenetik saç dökülmesi kadınları da etkileyebilir ve bu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kadınlarda da en sık görülen saç dökülmesi tiplerindendir.
ALOPESİ AREATA
Saç kıran olarak da bilinen alopesi areata en çok her iki cinsten genç ve orta yaşlı erişkinlerde görülür. Çoğu vaka kendiliğinden iyileşir; yani gelip geçicidir ve özel bir tedavi gerektirmez. Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu saç dökülmesinden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yalnızca saçları etkileyen bir otoimmün süreç sorumlu tutulmaktadır. Hastalarda genellikle madeni para büyüklüğünde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yani 2.5 santimetre çapında bir veya daha fazla dairesel alanda saç dökülmesi görülür bazende alopesi totale denilen tüm saç kaybına yol açar. Son zamanlarda bütün bunların altında psikolojik kökene bağlı etmenlerin olduğu düşünülmektedir.
ANAjEN EFLUViUM
Anajen Effluvium radyasyona veya bazı kimyasal maddelere maruziyet sonrası meydana gelen ani saç dökülmesine verilen addır.
Bu tip saç dökülmesi en çok kanser hastalarına uygulanan kemoterapi veya radyoterapilerden sonra görülmektedir. Bu vakalarda saç kökleri dinlenme evrelerini atlar ve maruziyeti takiben 1-3 hafta içinde ani saç dökülmesi meydana gelir.
Kemoterapinin neden olduğu Anajen Effluvium çoğunlukla geri dönüşümlüdür[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] oysa sebebin radyoterapi olduğu saç dökülmesi vakalarında geri dönüşüm çok nadirdir.
TELOjEN EFLUViUM
Bu tip saç dökülmesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bazı stres olaylarını takiben meydana gelir. Ani ve şiddetli stres dökülen saçların sayısında artışa neden olmaktadır.
Saç dökülmesine neden olan stresin kaynağı doğum yapmak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hamileliği sona erdirmek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] doğum kontrol hapları kullanmaya başlamak veya son vermek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] menopoz öncesi dönem[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] diyet
ilaçları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bazı duygusal sorunlar vs. olabilir.
Bu olaylar saçın dinlenme evresinde geçirdiği süreyi kısaltır ve bu evreyi takiben çok sayıda saç dökülür.
YARA NEDENLİ SAÇ DÖKÜLMESİ
Bir deri bölgesinde hasara neden olan fiziksel veya kimyasal travmalar saç köklerinin iltihaplanmasına bağlı olarak o bölgedeki saçların da dökülmesine neden olur. Saç köklerine hasar veren bazı saç hastalıkları da mevcuttur. Bunlar yıkıcı deri tümörleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] granülomlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sistemik lupus eritematosus[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] skleroderma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kıl kökü liken planusu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] saç kökünün ciddi bakteriyel[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] viral ve mantar enfeksiyonları (folikülit) gibi hastalıklardır


Saat: 15:13

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2