Go Back   Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi > Bayanların Dünyası > KADINCA > Anne ve Çocuk
Yardım Topluluk Takvim Bugünki Mesajlar Arama

Cevapla

 

LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 6 December 2008, 10:42
Junior Member
 
Kayıt Tarihi: 1 September 2008
Mesajlar: 0
Standart Bebeğinizi Kucağa ALıştırın

Halk arasında ''bebeği kucağa almayın alışır'' şeklindeki yaklaşımın bilimsel gerçeklere aykırı olduğu, aksine kucağa alınan bebeğin huzur bulduğu, anne-bebek arasındaki bağı güçlendirdiği bildirildi. Bebekler kucağa nasıl alınmalı?

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdan Evliyaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğumdan hemen sonra anne ve bebeğin ayrı kalmalarının bebeğin gelişimini ve annenin davranışını olumsuz etkilediğini belirtti. Evliyaoğlu, bebeğin kucağa alınmamasının, anne-bebek bağının kurulmasını önlediğini, bebeğin ağlaması ve huzursuzluğunun yanı sıra annenin de mutsuz ve güvensiz olmasına yol açtığını ifade etti.

Emzirme ve kucağa almanın, annenin bebeğiyle yakın ve sevgi dolu bir ilişki kurmasına yardımcı olacağını vurgulayan Evliyaoğlu, oysa toplumumuzda aile büyüklerinin, bebek doğduğunda ''sakın kucağa almayın alışır, kırkında öğrendiğini 40 yıl unutmaz'' şeklinde öneride bulunduklarını anlattı. Bazı bebeklerin diğerlerinden daha fazla kucağa alınmak ve taşınmak istediklerine dikkati çeken Evliyaoğlu, ''Annelerin bebeklerini kucakta taşımasının geleneksel olduğu topluluklarda ağlama sorunu, annelerin bebeklerini kucağa çok almadıkları ve ayrı bir yatakta yatırdıkları toplumlara göre daha azdır'' dedi.

Evliyaoğlu, kucağa alınmanın bebeğin en doğal gereksinimlerinden biri
olduğunun unutulmaması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Doğumdan hemen sonra bebek anne kucağına verilmeli ve emzirilmelidir. Kucağa alınan bebekler daha az ağlarlar ve daha iyi gelişirler. Doğumdan sonraki ilk saatleri içeren duyarlı dönem boyunca anne ve bebek ayrı kalmamalıdır. Aksi takdirde, bebeğin gelişimi ve annenin davranışı olumsuz etkilenecektir. Uygun ve ideal olan bebeğin annesiyle aynı odada beraber olmasıdır. Aile-bebek arasındaki psikolojik bağın oluşmasında dokunma, kucağa alma ve sevgi çok önemlidir. Anne kucağı, bebeğin ağlamasını ve huzursuz olmasını önler. Annenin çocuğa bağlanması onun hayatta kalabilmesi için en temel gereksinimlerdendir.''

-BEBEKLER KUCAĞA NASIL ALINMALI?-

Evliyaoğlu, annelere ve babalara yeni doğan bebeklerini kucağa nasıl
almaları gerektiğini şu şekilde anlattı: ''Bebeklerin baş ve boyun kasları yaklaşık 2-3 aylık oluncaya kadar tam olarak gelişmeyebilir. O zamana kadar başını ve boynunu desteklememiz gerekir. Bebek kucağa alınırken, nazikçe elimizle kafası ve kolumuzla boynu desteklenmelidir. Bebeğin kafasının öne ya da arkaya sarkması önlenmelidir. Çok ağlayan bebekler ise yüzüstü tutularak kucağa alınabilir.'' Evliyaoğlu, genellikle bebek ağladığında anneye verildiğini, ancak çocuk yetiştirme konusunda babanın öneminin de unutulmaması gerektiğinin altını çizerek, ''Baba, bebeğin emzirilmesi dışında, bakımı, kucağa alınması, bezinin değiştirilmesi ve eğitimi gibi konularda en az anne kadar rol üstlenmelidir'' diye konuştu.
Alıntı ile Cevapla

eLanuR Kullanicisinin Son 5 Konusu

Baslik Kategori Son Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj
Badem-Geceyedir Küsmelerim ResimLi ŞarkıLar eLanuR 0 326 21 January 2009 16:39
Zakkum - Yaralısın ResimLi ŞarkıLar eLanuR 0 324 21 January 2009 16:38
[Erkan Kizilaslan-Dili Yok Kaderin ..] ResimLi ŞarkıLar eLanuR 0 295 21 January 2009 16:37
» Sełiм Güłgöяeи / καħıяłı gözłeя « ResimLi ŞarkıLar eLanuR 0 332 21 January 2009 16:36
Bebeklerde su ihtiyacı Cocuk Hastalıkları eLanuR 0 332 13 January 2009 10:09

Cevapla


Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 13:54


Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2025, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2