Go Back   Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi > Bayanların Dünyası > KADINCA > Anne ve Çocuk
Yardım Topluluk Takvim Bugünki Mesajlar Arama

Cevapla

 

LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 6 December 2008, 10:52
Junior Member
 
Kayıt Tarihi: 1 September 2008
Mesajlar: 0
Standart Apgar Testi(Yeni Doğanlar İçin)

Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek her anne baba adayının ilk isteğidir. Oysa bebeğin sağlıklı olup olmadığını anlamak için uzmanlar, doğar doğmaz kilo ve boy ölçümünden daha önemli bir değerlendirme yaparlar...

"APGAR skorlaması" adı verilen bu değerlendirme, her yeni doğan bebeğe yapılmaktadır. Memorial Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Uz. Dr. Ercan Tutak, yeni doğan bebeğe yapılan APGAR Testi hakkında bilgi verdi.

APGAR testinde nelere dikkat ediliyor?

5 objektif bulguya verilen puanlardan toplanan skorun 10 olması APGAR skoruna göre yeni doğmuş bebeğin durumunun mükemmel olduğunu gösterir. Bu 5 bulgu; bebeğin kalp hızı, kas tonusu, refreks cevabı ve deri rengidir.

Doğumdan 1 dakika sonra

Solunum desteği gerekip gerekmediği, bebeğin doğum esnasında hayati organların kan ve oksijen alışverişlerinin durumu değerlendirilmektedir.

Doğumdan 5 ve 10 dakika sonra

İlerideki sinir sisteminin gelişiminin değerlendirilmesi, yeni doğan dönemindeki ölümler açısından, 1. dakika APGAR skoruna göre daha doğru fikir verir.

APGAR skorlamasını etkileyen nedenler
Anne ve bebeğe bağlı sebeplerin her biri APGAR skorlamasının düşük olmasına sebep olur. Doğum öncesi ve doğum sırasında bebeği sıkıntıya sokabilecek anne ve bebeğe ait birçok faktör APGAR skorlamasını etkileyen nedenlerdendir.

Annenin alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, hipertansiyon ve damar hastalıklarının olması, plasentanın erken ve önde gelmesi, doğumun uzaması anneye ait sebepler olarak sıralanabilir.
Doğum sırasında anestezi süresinin uzaması, kordon dolanması, mekonyum ilk kaka yutması, bebeğin kas ve sinir hastalıkları, doğumsal anomaliler, solunum yolu tıkanıklıkları, kullanılan ilaçlar, doğuştan kalp hastalıklarının olması, akciğer enfeksiyonları ve doğum travması ise bebeğe ait faktörler olarak gösterilebilir.

Özellikle 10.dakika APGAR'ın düşük olması ilerideki nörolojik hasarı gösterebilmesi açısından önemlidir. Bu çocukların takibi daha dikkatli yapılmalıdır. Bu skorlama özellikle doktorun çocuğu takibinde kolaylık sağlar. APGAR skoru yüksek çıkan çocuklarda da bazen nadiren de olsa sonraki günlerde sağlık problemleri görülebilir.

Sağlıklı bir şekilde yaşama merhaba diyen çoğu bebeğin APGAR skoru 8'in üzerindedir. Ancak bebeğin sağlıklı olduğunun tek göstergesi değildir.
Alıntı ile Cevapla

eLanuR Kullanicisinin Son 5 Konusu

Baslik Kategori Son Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj
Badem-Geceyedir Küsmelerim ResimLi ŞarkıLar eLanuR 0 326 21 January 2009 16:39
Zakkum - Yaralısın ResimLi ŞarkıLar eLanuR 0 324 21 January 2009 16:38
[Erkan Kizilaslan-Dili Yok Kaderin ..] ResimLi ŞarkıLar eLanuR 0 295 21 January 2009 16:37
» Sełiм Güłgöяeи / καħıяłı gözłeя « ResimLi ŞarkıLar eLanuR 0 332 21 January 2009 16:36
Bebeklerde su ihtiyacı Cocuk Hastalıkları eLanuR 0 332 13 January 2009 10:09

Cevapla


Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Saat: 17:05


Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2025, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2